Balet
Czy baletnica musi być na diecie?Dieta to dostosowanie ilości i rodzaju pokarmu do potrzeb organizmu. Często przez dietę rozumie się restrykcyjne ograniczenia żywieniowe prowadzące do szczupłej sylwetki – ten mit obalamy. Najważniejsze jest, by tancerki dbały o jakość spożywanych produktów, a ich ilość dostosowywały do indywidualnych potrzeb organizmu.
Technika tańca klasycznego wymaga niezwykłej precyzji wykonywania ruchów, dzięki czemu zaangażowane jest całe ciało ćwiczącego. Przykładając się do każdego z ćwiczeń nie sposób się nie zmęczyć! Im ciężej pracuje się na sali baletowej, tym wspanialsze efekty można osiągnąć na scenie prezentując lekkość tańca. Cały sekret delikatności baletnic tkwi w umiejętnym spięciu mięśni głębokich korpusu, precyzyjnych pas (z franc. kroki) wykonywanych nogami i delikatnych ruchach rąk i głowy – wierzcie na słowo, lub przekonajcie się sami, że połączenie siły, precyzji i wdzięku jest trudne!
Wróć do strony głównej